Puro seçiminiz, yakışınız, karınkâriniz ve keyfine vardığınız tüm tatlar baştan sona size özeldir. Fakat yine de aklınızın ucunda bulunması gereken bir kaç sınır var! 1- Puro Seçimi Ben bu hatmda hasetn her saatinde karınmeyi çok sevdiğim Toscanello Limoncello’yu misafir edeceğim. Siz de keyfinize gereğince, istediğiniz puroyla eşlik edebilirsiniz. 2 – Puroyu Muayene Etme Oba inşaı Karayip purolarda karınmeden önce nemliliğini denetleme eylemek gerekir. Bu Toscanello karınin geçerli değil. Toscanello severler damak zevklerine gereğince farklı nem oranlarında karınmeyi tercih edebiliyorlar. Bu seçimde ustalaşmak berenarı da deneyim cenahılma yöntemine ihtiyaç duyuyor. 3- Çakmak Seçimi Yakıma geçmeden önce mutlaka bilinmesi gereken yaşamsal bir kural var. Puro yalnızca amma yalnızca kokusuz tehlikele yakılır! Puro her bugün ya bütan gazlı çakmak ya da uzun puro kibritleriyle yakılmalıdır. Puronuzu Zippo kabil benzinli çakmaklar ya da mumlu kibritlerler kabil buke yayan ateş kaynakları ile yakmamalısınız. Bunlar puronunuzun aromasını sözıcı olarak bozar. 4 – Yakma Puro kontak ve alaka ister. Bu yüzden hiç acele etmeyin ve puronuzu titiz bir şekilde benzeyen. Sakıncasız olabilirsiniz ki, kötü bir yakım hem sizin keyfinizi bozar hem de puronuzu berbat paha. Puroyu yakarken flama puroya direk dokunma etmemelidir. Ateşin maviliği purodan berenarı uzak tutulmalıdır. Puroyu böyle ağıza götürmeden yakmaya “kızartma” denir. Puronun ucunun her yanı kırmızıya döndüğünde kızartma kârlemini serardınız demektir. Şimdi size puro yakma ritüelini anlatacağım: Öncelikle puronun ayağını 90 sıcaklıkölçer eğimle, aleve tam dokunma etmeyecek şekilde tutun. Bu kârlemi yaparken tüm ayağın eşit yanması gerektiği karınin puroyu aynı zamanda nizamlı bir şekilde 360 sıcaklıkölçer döndürmeniz gerekmektedir. şayet puro çakmağı kullanıyorsanız, puronuzu ateş kaynağına doğal alevli çakmalara gereğince berenarı daha uzakta tutmanızda yarar var. çünkü, bu janr çakmaklar çok muazzamdür ve bir araba benzeyen tutulursa puronuzu kömüre çevirme potansiyeline sahiptirler. Yakma yahut kızartma kârlemi doğal alevli çakmaklarla, berenarı bugün alabilir. Bu müddet size zaman kaybı kabil odaükebilir amma puro dayanç ve çalışma ister. 5- İyi Yandığını Muayene Etme Şimdi puroyu nasıl yaktığınımızı denetleme edelim. Puroyu kızartma kârleminden sonra sert çevirip cebinünüze berenarı yaklaştırın. Yaklaştırdığınız puroya yavaşçe çevre üfleyerek nerelerin yandığını görebilirsiniz. şayet tüm kadem kıpkırmızı ise yakma kârlemini serarı ile gerçekleştirdiniz demektir. şayet puronun her yanı tam yanmamışsa, yani tüm kadem kıpkırmızı değilse, öncelikle puroyu gagaınıza götürün. Sonrasında yanmayan kısmı üste getirerek çalma yahut çakmağınızla puronuzu ısıtırken bir dü değersiz nefes daha çekin. Bu sayede puro üste kalan yanmamış parti da yanacaktır. 2–3 saniye sonra puronuzu dudaklarınızdan uzaklaştırın. Belli belirsizçe sallamak puronun ucundaki alevi söndürmeye yetecektir. Tebrikler, imdi puronuz karınime müheyya. Evet ya siz müheyya mısınız? 6 – Keyfine Varma Puro yavaş yavaş ve keyfini çıtoprak çıtoprak karınilmeli. Alacağınız her nefes arasında en azcaından 40 saniye durmak gerekir. şayet bu süreyi azaltıp sigara kabil karınmeye çhileışırsanız puronuz ısınmaya başlar. Hızlı karınimden dolayı ısınan puronun lezzetindeki bozulmayı da hoppadak hissedersiniz. İlk başlangıçta, yalnızca birazcık lezzet kaybı yaşasanız da, hızlı karınmeye devam ederseniz, puro o derece ızdıraplaşır ki hiç karınilemeyecek duruma gelebilir. önemsiz bir uyarı: Puro, sigara kabil ciğere çekilmez. Duman yavaşçe ağıza doldurulur ve zevk kameraların dumanla uyarılmasına onay verilir. Şimdi rahatlayın! Puronuzun o eşsiz dumanünden gelen lezzetlerin ve aromaların tadını çıkartvizitın. Arada puronuz sönerse, bu göstermeniz gerekenden daha azca kontak gösterdiğinizin bir kâraretidir. Sönen puronun küllerini adamakıllı temizleyin. Bunun karınin kürdan kabil bir alete ihtiyaç duyacaksınız. Külleri adamakıllı temizlediğinizden tehlikesiz olduktan sonra puronuzu tekrar yakmayı deneyin. Benim karıntiğim Toscanello karınin yeni baştan yakma mesele örgütleme etmez. Fakat ülke inşaı Karayip Purolarında her yeni yakışınızda küsurat oranda dokunaklılık hissedeceğinizi kesmek isterim.
şayet puro nitelikli bir puro ise 15 sene hatta daha uzun bir müddet bile saklanabilir. Aynı yıllanmış şaraplar kabil puro da eskidikçe tadı vürutir ve güzelleşir. Puro saklamak istiyorsanız bilmeniz gereken ve muhakkak şpeş olan 2 kuralı mealız gerekiyor. Bu önemli kurallardan ilki puronun saklanacağın kucakın alev değerıdır. Puroyu nitelikli bir koşulda uzun müddet saklamak istiyorsanız kucak sıcaklığının 16 ila 18 sıcaklıkölçer arasında evetğundan tehlikesiz olmanız gerekiyor. Mekân ortamında bu sıcaklığı yakalamanız enikonu zordur. Bu yüzden kucak sıcaklığı 22 derecenin üstüne ya da 12 derecenin şeşna inmedikten sonra telaşlanmanıza lüzum yoktur. Lakin zahir eğer imkânınız var ise 16 ila 18 derecedeki muhafaza kucakını yaratmanız mefkûre olandır. Çünkü bu durumda tek mesele ile karşıtlaşmazsınız. Muhafaza kucakı sıcaklığında cins mesele kucakın itici değil bir araba sıcak olmasıdır. Çünkü muhafaza kucakı 22 derecenin üzerine çıktığında duman böceği problemi ile karşıtlaşabilirsiniz. İkinci önemli kural ise muhafaza kucakının nemidir. Bağıl nemin mefkûre aralığı %65 ila %70’in şeşna düşmemesi ve %72’nin üzerine çıkmaması önemlidir. Çünkü puronuz nemli ise yanmayacaktır ve eğer bir araba kuru ise puronun tadı ağarlaşır. Pekâlâ nem muhafaza kucakı sıcaklığına gereğince değiş gösterecektir ve bu yüzden de muhafaza kucakı sıcaklığını sabitlemenizde yarar vardır. Puro Nerede Saklanmalıdır? Puro en mefkûre olarak puro muhafaza kutusu adı maruz humidorların içinde saklanmalıdır. şayet bu özel kutulardan elinizde namevcut ise rastgele bir çevre geçirmeyen kutu, dolap hatta ve hatta çevre geçirmeyen bir odada dahi puroları saklayabilirsiniz. Burada önemli olan muhafaza kucakının çevre geçirmemesi ve buna bentlı olarak da kutu karınindeki nem ile sıcaklığın mıhlı kalmasıdır. Puro saklamak karınin anahtar sıcaklığı ve nemi mıhlı tutmanızı sağlayacak muhakkak çevre geçirmeyen kutular ya da benzeri bir ortamdır. En yeğin humidor İspanyol sedirinden yapılan türüdür. Bu sakamla kutuları muhakkak çevre geçirmedikleri karınin vesair rakiplerine eke başkalık atarlar. şayet puro saklamaya karar verdiyseniz mutlaka bu humidorlardan almanız gerekir.